Sunday, June 12, 2011

AlQuran yang tersurat dan tersirat? manusia malas mencari dan menghayatinya.


Apa yang kita pandang?
Kisah Nabi Allah Ibrahim dibakar oleh api, dengan penuh penyerahan mutlak,beliau melangkah akan takdirnya,namun dengan keredhaan Allah SWT,beliau tidak dibakar oleh api itu. Ini adalah kisah yang telah terjadi dan terkandung di dalam kitab AlQuran untuk renungan dan peringatan kita semua.
Tapi, dalam AlQuran juga telah menceritakan segala apa yang telah terjadi di Neraka dan di Syurga. Pelbagai kisah diceritakan kepada kita bagaimana siksaan perit yang amat sangat di Neraka hingga tidak dapat digambarkan dengan kata-kata. Begitu juga dengan kisah di syurga, kenikmatan yang tidak terhingga, semuanya sungguh indah sekali.
Inilah yang perlu difahami,direnungi dan dihayati...,AlQuran adalah rujukan kita semua, bahkan Rasulullah SAW meninggalkan Qalamullah ini untuk dijadikan panduan kita semasa di dunia ini sebelum ke alam barzakh dan ke alam akhirat.

Sedangkan makna ALIF LAMM MIN pun kita malas mahu mencari pengertiannya!, pendek kata, biarlah Allah SWT yang tahu maksudnya. Sedangkan DIA sendiri mahu insan mengenal perbendaharaanNYA!, DIA mahu DIA dikenali oleh kita semua.

Kita hanya menghafal AlQuran namun kita fahami isinya?

Kita fahami isi AlQuran namun adakah kita menghayatinya?

KIta menghayati AlQuran namun adakah kita selari dengan AlQuran?

AlQuran telah menceritakan segala-galanya dari awal kejadian alam semesta hingga kedudukan syurga dan neraka,adakah kita faham? apa sebenarnya yang tersurat dan tersirat? 

Umpama kejadian ini telah berlaku,namun diceritakan kembali kepada kita semua, jadi? kenapa kita masih di sini? masih hidup? belum kiamat? Wallahuallam....

seolah-olah kita melakon kembali watak kita, dan AlQuran menjadi landasan agar kita tidak lupa janji kita yang kita lafazkan di depan Allah SWT sebelum diturunkan ke dunia ini...

"AKU BERSAKSI TIADA TUHAN YANG AKU SEMBAH SELAIN ALLAH,DAN MUHAMMAD ITU ADALAH PERSURUHNYA".

dan kita juga akan kembali denganNYA berserta kalimah yang lafazkan di atas,namun adakah kita menemuinya dan memahaminya.
Kerna bila saat kita menghadapi kiamat kecil iaitu waktu nazak , tika itu, nafas dari jantung akan terhenti,kita akan panik sakan dan dapat lagikah kita menyebut kalimah itu dikala nafas jantung mulai kaku?
sedangkan kita tidak memahami kalimah syahadah yang tersurat dan tersirat.
sedangkan ramai yang tidak tahu bahawa kalimah syahadah tidak akan berhuruf bila ilmuNYA berserta dengan kita,iaitu insan,yang mempunyai 4 unsur,tanah,air,angin dan api, serta insan yang ada pada diri ALIF, DAL, MIM. Allah ada di dalam Muhammad...,itulah yang kita cari,cari dan cari.
Janganlah manusia itu tergolong orang yang rugi, kerna semua arwah-arwah yang telah meninggal dan diseksa diliang lahad, telah bermohon kepada Allah Maha Kuasa akan dimohon dihidupkan kembali di dunia ini walaupun 1 hari, kerana mereka ingin mencari DIA dan memahami DIA, Allah SWT, meliputi segala alam...

1 comment:

Nur said...

carilah kalimah yang tidak berhuruf itu wahai saidara-saudaraku sekalian